Op welke leeftijd mag je welke motoren rijden?

Vanaf welke leeftijd mag je een motor berijden?

De bromfiets links laten liggen

Altijd al je motorrijbewijs willen halen? In dit blog vertellen wij je op welke leeftijd je mag beginnen aan je theorie examen en op welke leeftijd je mag motor rijden. Wij hebben het voor je uitgezocht. Er is namelijk veel gaande in de wereld van motorrijden. De regels zouden eventueel kunnen veranderen rond 2025. Er zijn plannen om jongeren vanaf 16 jaar al te laten beginnen aan motorrijlessen, zodat zij meer ervaring opdoen en de bromfiets links laten liggen.

De veiligheid waarborgen

Vroeger was het makkelijker om je motorrijbewijs te behalen. Je kon dan kiezen uit allerlei motoren, ook de zwaardere. Een paar jaar geleden moest je 21 jaar zijn om op een zwaardere motor te rijden. Sinds 2013 zijn de regels zodanig aangepast dat je op jonge leeftijd alleen een lichte motor rijbewijs kunt halen. Dit is gedaan om de veiligheid op de weg te waarborgen. Huidig zijn er drie categorie├źn: A1, A2 en A. Elke categorie staat voor het vermogen van de motoren.

De lichte motor

Vanaf je 17e mag je rijles nemen op een lichte motor en theorie examen doen. Voor het praktijkexamen hoor je minimaal 18 jaar of ouder te zijn. De lichte motor heeft een vermogen van maximaal 11 kW. Dit behaalde motorrijbewijs heet A1.

De middelzware motor

Wanneer je al een rijbewijs voor de lichte motor hebt behaald, A1, dan mag je vanaf je 19 jaar direct rijles nemen op een middelzware motor. Voor het examen hoor je minimaal 20 jaar te zijn. Je hoeft het theorie examen niet opnieuw te doen. Een middelzware motor heeft een vermogen van maximaal 35 kW. Dit behaalde motorrijbewijs heet A2.

De zware motor

Vanaf je 21e levensjaar mag je rijlessen nemen op een zware motor. Een zware motor heeft een vermogen van 35 kW of meer. Het is verstandig om te wachten tot je 24e levensjaar. Wanneer je geen rijervaring hebt of een rijbewijs voor A2 korter dan 2 jaar geleden hebt behaald, dan mag je een zware motor met drie wielen rijden. Na 2 jaar vervalt deze regel. Je moet dan opnieuw een rijbewijs aanvragen en kunt dan een zware motor rijden. Vanaf je 22e levensjaar mag je rijexamen doen op een zware motor. Dit behaalde motorrijbewijs heet A.

Let op veranderingen

Wanneer je rijbewijs A hebt behaald krijg je automatisch ook rijbewijs A1 en A2. Let er wel op dat de regels niet veranderen wanneer jij beslist om jouw motorrijbewijs te behalen. Houd daarom verschillende sites goed in de gaten. Je kunt bijvoorbeeld kijken op motorrijschool Utrecht. Heb jij al je motorrijbewijs behaald? Vertel jouw ervaringen hier op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *