Hoe werken laadpalen precies?

laadpaal aan huis

Laadpalen voor elektrische auto’s

Heeft u een elektrische auto? Dan is thuisladen de meest voordelige manier om uw auto op te laden. Daarvoor heeft u natuurlijk wel een laadpaal nodig. Maar hoe werken deze laadpalen eigenlijk precies? Wat is het verschil tussen een gewone laadpaal en laadpalen die u bij het tankstation tegenkomt. Kiest u voor een laadpaal met een 1-faseaansluiting of met een 3-faseaansluiting? In dit blog vertellen we er meer over.

Auto opladen aan een laadpaal

Het opladen van een elektrische auto is eigenlijk hetzelfde als het laden van elk ander elektrisch apparaat. U steekt het in het stopcontact, en meer hoeft u niet te doen. Toch komt er bij een elektrische auto nog een ‘tussenpost’ kijken: de laadpalen. Dat komt omdat het laden van een auto toch wel wat meer stroom kost dan het laden van uw mobieltje. U kunt hem niet zomaar in het stopcontact steken. Gelukkig is het heel makkelijk om dit soort laadpalen bij uw woning te (laten) installeren. Zo kunt u gewoon ‘s avonds en ‘s nachts uw auto opladen. Veel kantoren hebben tegenwoordig ook dit soort laadpalen staan. Wanneer u aan het werk bent, wordt uw auto opgeladen.

Snelladen versus thuisladers

Natuurlijk kan het ook altijd voorkomen dat de accu van uw auto onderweg leeg gaat. Geen probleem, want op heel veel punten in Nederland kunt u uw auto snel opladen met een snellader. Die staan langs drukke wegen. Om hiervoor gebruik te maken, heeft u een laadpas nodig. In veel gevallen is de accu na 20 tot 40 minuten aan een laadpaal voor ongeveer 80% opgeladen. Volledig opladen bij een laadpaal is niet handig, want de laadsnelheid neemt bij snelladers boven de 80% snel af. Aan uw eigen laadpaal thuis kunt u de auto wel volledig opladen.

1-fase of 3-faseaansluiting

Wanneer u een laadpaal voor thuis koopt, heeft u de keuze tussen een 1-fase en 3-fase laadpaal. Het verschil tussen deze twee typen laadpalen, is dat een 1-faseaansluiting minder krachtig is dan een 3-faseaansluiting. Dat betekent dat u met een 1-fase laadpaal uw auto minder snel kunt opladen. Let bij uw aankoop wel op dat niet iedere meterkast geschikt is voor een 3-faseaansluiting. Ook kan niet iedere auto opgeladen worden met een 3-fase laadpaal. Een 1-fase laadpaal is wel geschikt voor ieder type auto. Met het grote aanbod laadpalen is er altijd wel een model dat perfect geschikt is voor uw auto, meterkast en woning.

Wat waren de dingen waar u op gelet heeft toen u een laadpaal ging kopen? Neem contact op en laat het ons weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *