Is motorkleding verplicht?

Hoe vogelvrij is de motorrijder als het gaat om veiligheid?

Een vraag die ons veel gesteld wordt is de volgende: is het dragen van motorkleding verplicht? We kunnen de vraag kort en bondig beantwoorden. Nee, het dragen van motorkleding is niet verplicht. Met uitzondering van de helmplicht, kun je bij wijze van spreken gewoon in je blote kont op je motor door het verkeer rijden. En als je dan een schuiver maakt, ligt je velletje op het asfalt. Het is dus wel verstandig om goede motorkleding te dragen. En waarom zou een verplichting nog niet zo gek zijn? We vertellen je hieronder waarom.

Motorkleding heeft meerdere functies

Een uitglijder op een motor kan al snel zorgen voor ernstig letsel. Ook bij een lage snelheid. Met motorkleding aan loop je waarschijnlijk nog steeds letsel op bij een flinke val, maar de gevolgen kunnen door de juiste kleding beperkt blijven. De speciaal voor het motorrijden gemaakte kleding heeft meerdere functies. De hoofdtaak van motorkleding is het beschermen van de bestuurder tegen letsel door het vallen. Maar de kleding is ook gemaakt voor comfort. De wind krijgt namelijk geen vat op het materiaal. Daardoor gaat de motorkleding niet als een vlag wapperen in de wind. En motorkleding zorgt ook voor een goede zichtbaarheid. In vergelijking met auto’s zijn motorrijders normaal gesproken minder goed zichtbaar voor andere weggebruikers.

Een helm is verplicht, waarom motorkleding niet?

Dat motorkleding cruciaal kan zijn voor een motorrijder en zijn of haar bijrijder is wel duidelijk, maar waarom wordt het dragen van motorkleding dan niet verplicht? In België is dat min of meer al wel aan de orde. Daar stellen ze eisen aan de kleding en het schoeisel en je moet er handschoenen dragen. Er zijn meerdere landen waar ze eisen stellen aan veiligheid en een goede zichtbaarheid van motorrijders. In Nederland kun je natuurlijk ook wachten op nadere regelgeving, zeker gezien het hoge aantal aan verkeersdoden.

Wat kost goede motorkleding?

Goede motorkleding is niet heel voordelig in prijs. Maar met goed online speurwerk kun je de kosten zo laag mogelijk houden. Een motorbroek koop je gemiddeld tussen de 200 en 350 euro. Voor een motorjas moet je rekening houden met zo’n 300 tot 500 euro. Een heel motorpak kost ongeveer 450 tot 700 euro. En een paar laarzen kosten ongeveer 100 euro. En dan moet je er ook nog motorhandschoenen bij kopen. Maar vooruit: veiligheid boven alles!

Meer weten over autorijden en motorrijden? Lees dan ook onze nieuwsberichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *